21 August 2011

hate hate #12

Cube buang smpah dlm tong smpah lah, susah ke??


kalu tgk skeliling musti nmpak sampah... tgk lah dri sisi mane skali pon kl nie... musti bersampah... jgn kate highway tempat yg hnya memperlihatkan jalan raye xde smpah... ade jugak putih2 plastik lah, tin lah apelah kt tepi2 highway tue...

haku pelik habit sesetgh org suke buang smpah kuar dri kereta.. kalu besar2 tahi idung tue boleh lah maafkan.. kan??
tpi kalu dh besar plastik sampah tu ko cmpak kluar tingkap... ke ape rupenye tue?? buruk kan? haku paling pantang lah, time haku ngan merempit pastu kete depan buang plastik dri tingkp dieorg.. ape dlm kete tue dh xde ruang nk smpan jap dat plastik and after dis leh buang secare proper ke tong smpah ke ape?

kalu kt rumah, musti sesetgh org pembersih gile.. tpi bile kt luar.. memikirkan ade tukang angkat sampah + penyapu sampah and so perangai sesetgh org jdik pengotor.. huh! "alaaa.. kalu kite nie bersih2 kang dieorg yg sapu2 nie xde keje plak" haaaaa... kan kan... **sbb dulu haku pon mcm nie...

bukan lah haku nie permbersih tahap dewa smpai xleh nk kena kuman, kang mati plak kan.. tpi haku ade terase kesedaran tentang sampah ni... kt cni mmg xbyk tong sampah, itupon haku rase sbb org skrg nie tong sampah pon nk rembat... siap berbesi2 lagi tong sampah skrg tpi xfuntion pon...

kalu pegi tempat pack gile2 tenuk mcm pasar mlm ke, pesta ape ke then, tong smpah ckit aje... yg sedia ade dh overload giler tenuk... kan? melimpah2 lah sampah... tpi nk wt lagu mane... tu plak bukan salah kite... xkan lah kite nk suggest benda2 buduh mcm tue.. sape nk layan... depa yg patut pikir, logik kot... kalu ramai org, makin byk sampah.. senang?

skrg haku start nk Go Green plak... kurangkan guna plastik.. even skrg dh start bawak bekas aje pegi bazar and humban semua kueh in dat bekas... **nie mama yg start... and beli barang yg mane boleh humban dlm beg masuk aje, yg besau2 dlm plastik.. kurang pakai plastik dh.. =)

slow2 lah berubah, manusia nie kadang2 lagi ketuk lagi liat... so pakai akal logik... sampah nie benda kecik aje.. kalu masing2 ade rase tanggungjwab then slow2 lah kite kurangkan buang smpah rate2... malu lah jadik tatapan mate org lain yg kite nie kotor sgt... **haku plak yg malu... =DD




ps - Din kate haku nie mereng, semua smpah masuk beg dulu.. dh smpai umah baru buang.. pelik ke tue??




No comments: